De gehandicaptenzorg verwacht dat zij dit jaar een grote groep mensen met een ernstige beperking een plek moet gaan weigeren in de instelling of voor begeleid wonen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de koepel van deze instellingen, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), vandaag publiceert. Daarin is de 165 aangesloten instellingen gevraagd naar hun ervaringen met het budget dat zorgverzekeraars verstrekken.

Zes op de tien instellingen verwachten dit jaar te weinig plekken te kunnen bieden voor cliënten met een ernstige, veelal verstandelijke beperking - in instellingen of bij plekken voor begeleid wonen. Bij een kwart van de instellingen is er onvoldoende geld om cliënten met busjes of taxi te vervoeren. Een even groot deel noteert dat voor gehandicapte kinderen in een instelling de toeslag vervalt, waarmee ze op dit moment begeleiding krijgen gericht op hun ontwikkeling of sociaal-emotionele vorming. De hulp thuis voor mensen met een lagere zorgbehoefte staat bij één op de vijf instellingen onder druk. 

 

Graag zou ik hierop in willen haken door het één en ander trachten te verduidelijken: 

De gehandicaptenzorg verwacht dat zij nog dit jaar een grote groep mensen met een ernstige beperking een plek moet weigeren in de instelling of voor begeleid wonen. Wederom met de PvdA voorop, dit keer in de vorm van staatssecretaris Van Rijn. Ook al zegt dhr. Van Rijn, dat de huidige clienten kunnen blijven wonen. Helaas wordt er anders gerapporteerd en melden diverse instellingen dat zorgkantoren niet meer voor alle zittende clienten willen betalen.

De wens is dat mensen langer thuis kunnen blijven maar dat gaat niet zomaar. De 1 miljard euro die men moet bezuinigen is een kluif waar men de tanden op stuk bijt. Wat doet dit met de mensen die iemand in hun gezin hebben die zorg nodig heeft? Want ik vraag mij af; "wie van de gezinsleden zijn baan aan de wilgen moet hangen". De belasting zal dermate groot zijn dat deze verzorgende na enige tijd zelf waarschijnlijk hulp nodig heeft. Wat te denken van mensen met psychische of zelfs schizofrene klachten, deze hebben speciale zorg nodig.

Misschien krijgt; een ieder die zich over deze mensen ontfermt wel een mooi boekje met zelfhulp instructies uitgereikt, want reken maar dat je schreeuwende gek wordt. In deze bezuinigings gekte gaat men ondertussen over lijken niets en niemand wordt ontzien en de PvdA ontpopt zich zo langzamerhand als de 'partij van de A-socialen'.  

Het idee om alles door te schuiven naar de gemeenten komt bij Van Rijn zijn voorgangster Elske ter Velde vandaan Het resultaat daarvan is dat bij de gemeenten een situatie ontstaat dat men moet kiezen tussen straatverlichting of zorg. Wanneer er dan krapte bij kas optreed, kunt u wel raden voor welke optie word gekozen. Als we nog iets van "sanity" willen laten zien aan de ons omringende landen dan stel ik voor; de kar naar buiten te rijden, pek en veren in tonnetjes er naast te hangen en een aantal labiele bewindslieden onder luid gejuich Den Haag uit jagen. 

Deze mensen die afhankelijk zijn van steun hebben echt beter verdient. Ik stel mij zelf echter de vraag wie er in psychisch opzicht slechter aan toe is; de client in de instelling of deze bewindslieden (die het schijnbaar net zo hard nodig hebben ondertussen). De heren en dames hebben zich inmiddels ontpopt tot een stelletje megalomane kwetsgekkies die kennelijk geen enkele warmte voelen voor hun medemens.

Helaas is dat iedereen inmiddels duidelijk geworden! (Orgineel artikel: Trouw 07/02/2014)

Joomla templates by a4joomla