Het wordt steeds gortiger met de zorgverzekering! Niet alleen stijgen de premies elk jaar verder, ook het verplicht eigen risico wordt ieder jaar duurder. Op dit moment doet het gerucht opgeld dat de premie in 2017 gaat stijgen tot een bedrag van € 500,00 op jaarbasis. In 2009 was het verplicht eigen risico € 155,00. In 2016 is dit gestegen naar € 385,00. In totaal hebben de mensen die afhankelijk waren van de zorg in die periode een bedrag van € 2180,00 opgehoest. Een bedrag wat feitelijk gezien kan worden als een boete op ziek-zijn, en dus onterecht van de mensen met een zorgvraag wordt ingepikt!

Lees meer: Johan: Nieuwe armoede

Een knokploeg heeft afgelopen nacht een asielzoekerscentrum voor vluchtelingen in Woerden. Laat deze gewelddaad een wake-up call zijn voor iedereen die racisme en fascisme wil bestrijden. En laten we die wake uipcall omzetten in actie. Eén november, 15.00, in Den Haag bij het Centraal Station: “Refugees Welcome! Stop de rechtse hetze!” Niet aarzelen. Gaan. En anderen aanmoedigen om ook te gaan. Laten we daarmee beginnen De urgentie is groot.

De knokploeg die in Woerden toesloeg – “volgens de burgemeester een gecoördineerde aanval van mensen die in het zwart gekleed waren en bivakmutsen”  – vertoont de kenmerken van een fascistische operatie. EN het is tegen de achtergrond van bekladdingen van AZCs en dergelijke, ook met hakenkruizen – geen geïsoleerd incident. Het fascisme – het klassieke knokploegfascisme, niet alleen het verraderlijke staatsracisme – is terug van nooit helemaal weggeweest.

Lees meer: Tegen straatfascisme en staatsracisme

De afgelopen weken krijg ik een hele nare nasmaak in mijn mond. In deze mediacratie wordt de aandacht tegenwoordig te veel op vluchtelingen gericht, in negatieve zin. Er wordt gezegd dat we veel opnemen. In de praktijk is Nederland niet een oord waar vluchtelingen graag heen gaan. We zijn ook niet populair als vluchtoord, en hebben een keihard beleid. Aan de ene kant wordt met uitspraken als ‘we nemen ze graag op’ gesuggereerd dat we vrij humaan zijn, maar aan de andere kant wordt gezegd dat het multi-culturisme is mislukt ((partij van) Merkel) en wordt gezegd dat mensen met homoseksuele gevoelens niet mogen trouwen. Vroeger kreeg je nog duidelijk nieuws maar tegenwoordig zie je steeds berichten die elkaar tegen spreken. Dit wordt in mijn ogen gedaan om verwarring te zaaien, om af te leiden van andere politieke doeleinden zoals TTIP, en een rechtse politiek van deregulatie, privatiseren afbreken van het sociale stelsel.

Lees meer: De nasmaak in mijn mond van de vluchtelingenstroom

Het zijn illegalen, volgens het NOS radio-nieuws van gisteren: de mensen die op Kos onder abominabele omstandigheden zijn vastgezet. Tenminste… totdat ik erover Tweet, daarna proberen ze ze vluchtelingen te noemen. Maar is het juist? Zijn het ècht geen illegalen?
Tijd voor wat uitleg: voor de NOS, en voor iedereen die werkelijk niet meer weet wat welk woord eigenlijk betekent (inclusief een handig overzichtje met definities).

Het overzichtje met alle definities (met bronvermelding) staat onderaan deze pagina. Het artikel in The Guardian waar nieuwslezer Ger Groot het over heeft, vind je hier.

Lees meer: NOS is de weg kwijt! en de politie op Kos ook.

10 oktober wordt een grote Europese actiedag tegen het gevaarlijke handelsverdrag TTIP. Tijd om onze politici te laten zijn dat ook in Nederland het verzet tegen dit monsterverdrag groot is en steeds groter wordt!

Details over tijd, locatie etc. moeten nog bepaald worden. Maar één ding is zeker, dit moet een grote manifestatie worden, met heel veel mensen.

Wil je meehelpen met de voorbereidingen? Dat is van harte welkom. Laat hieronder een berichtje achter hoe je zou kunnen bijdragen.

Lees meer: Grote manifestatie tegen TTIP in Nederland

We naderen zo langzamerhand de ontknoping. Tot een jaar of 10 geleden ging het redelijk goed. Voor mijn gevoel althans. Toen het ziekenfonds er nog was ging het redelijk goed. Vraag je eens af hoe het kan dat we allen in meer of mindere mate aan de afgrond zijn beland. De hele EU lijkt wel het podium te zijn geworden van een sprinkhanenplaag, banken die ieder land kaalvreten, en regeringen die net doen alsof ze de oplossing hebben. Maar er moet nu toch wel ergens een lichtje bij mensen opgaan.

Lees meer: Hoe Europa verder instort, wie volgt er na Griekenland?

Vanaf 1 juli 2014 wordt een tegenprestatie verwacht van bijstandsgerechtigden, mensen zijn verplicht hieraan te voldoen als een gemeente dit van hen vraagt. Dit is besloten in de Wet werk en bijstand (WWB), die het ministerie van Sociale Zaken op 12 november 2013 naar de 2e kamer stuurde.

De bijstand heeft onder Rutte de laatste jaren een steeds meer repressief karakter gekregen. Er wordt gedreigd met werken met behoud van uitkering. Er wordt met felle bewoordingen en respectloze bejegening gewerkt.

Lees meer: Over dwangarbeid in de bijstand / oproep tot bijeenkomst Den Haag van DOORBRAAK