Vanaf 1 juli 2014 wordt een tegenprestatie verwacht van bijstandsgerechtigden, mensen zijn verplicht hieraan te voldoen als een gemeente dit van hen vraagt. Dit is besloten in de Wet werk en bijstand (WWB), die het ministerie van Sociale Zaken op 12 november 2013 naar de 2e kamer stuurde.

De bijstand heeft onder Rutte de laatste jaren een steeds meer repressief karakter gekregen. Er wordt gedreigd met werken met behoud van uitkering. Er wordt met felle bewoordingen en respectloze bejegening gewerkt.

Vaak is het een hele industrie met veel leiding, die vrij autoritair kan doen. Als je hier iets van zegt, wordt gedreigd dat er op je uitkering wordt gekort. Er wordt ook gevaarlijk werk aangeboden, zoals het opruimen van asbest. Dit onder het mom van: structuur houden en werkervaring opdoen. Vaak zijn het mensen die ontslagen zijn en hetzelfde werk moeten doen, met behoud van uitkering.

Als je werkt en je vult bij het wijzigingsformulier van de bijstand iets verkeerds in, krijg je later een boete die inclusief het terug betalen van teveel ontvangen uitkering, op kan lopen tot duizenden euro's.

Er zijn inmiddels trajecten bekend waar mensen zelfs 2 tot 5 jaar in zitten, zonder veel uitzicht op werk (door hun leeftijd en doordat er weinig banen zijn). Werkgevers hopen dat zij bij hun bedrijven komen werken, want deze arbeiders zijn gratis voor hen.

Op 16 juni organiseert De Haagse Mug, in samenwerking met website Doorbraak, een informatieavond over de strijd tegen verplicht onbetaald werken, met uitkeringsgerechtigde Beatrice en Doorbraak-activist Harry Westerink.
De nadruk ligt hier op actie tegen de overheid, die mensen onbetaald dwangarbeid laat verrichten.

De bijeenkomst is om 20:00 uur en duurt ongeveer 2 uur (inloop vanaf 19:30 uur)

 

Het adres is:
Binnendoor 32, Den Haag
Panderbar
E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.