Het zijn illegalen, volgens het NOS radio-nieuws van gisteren: de mensen die op Kos onder abominabele omstandigheden zijn vastgezet. Tenminste… totdat ik erover Tweet, daarna proberen ze ze vluchtelingen te noemen. Maar is het juist? Zijn het ècht geen illegalen?
Tijd voor wat uitleg: voor de NOS, en voor iedereen die werkelijk niet meer weet wat welk woord eigenlijk betekent (inclusief een handig overzichtje met definities).

Het overzichtje met alle definities (met bronvermelding) staat onderaan deze pagina. Het artikel in The Guardian waar nieuwslezer Ger Groot het over heeft, vind je hier.1. Vluchtelingen: legitiem op Kos
Wat de nieuwslezer om 16.00 uur blijkbaar nog niet wist (en om 18.00 uur alweer bijna vergeten was), is dat veruit de meeste vluchtelingen die op Kos aankomen daar volkomen legitiem zijn. Weinig mensen weten dat trouwens.

2. VN-verdrag: vluchtelingen moet je beschermen
Natuurlijk: de vluchtelingen zijn illegaal de zee tussen Turkije en Griekenland overgestoken, maar dat is nou eenmaal de enige manier waarop ze een veilig heenkomen kunnen zoeken. En precies om die reden hebben alle VN-landen al in 1951 afgesproken dat ze vluchtelingen niet gevangen zetten of anderszins zullen straffen voor deze (op zich verboden) daad. Deze mensen verdienen juist bescherming.

3. Het zijn a prima facie vluchtelingen
En het gaat hier om vluchtelingen. Dat heb je zelfs als je niet goed oplet nog door. Veruit het grootste gedeelte van deze mensen komt namelijk uit Syrië (je weet wel, het land van IS). En het op één na grootste deel komt uit Afghanistan, een land waar we weinig meer van horen. Maar ook dat land ligt nog steeds in puin en raakt weer steeds meer verdeeld tussen strijdende groepen, waaronder IS.

4. Kos handelt (dus) misdadig
Allemaal mensen dus die je überhaupt niet gevangen zou mogen zetten, alleen al om de situatie waar ze uit komen. Maar ook omdat het niet alleen mannen zijn, maar ook vrouwen en kinderen. En omdat je überhaupt mensen niet vierentwintig uur met zijn tweeduizenden opeenpakt in een leeg stadion in de brandende zon, zonder schaduw of wind, en zonder eten of drinken, bij gevoelstemperaturen die gemakkelijk boven de 35 graden uitkomen. Dat is met normale gevangenen al ronduit misdadig, maar nu helemaal.

5. Boodschap voor de NOS
Dit is best wel basic informatie over het grootste nieuwsitem van dit moment. Van dé nationale nieuwszender verwacht ik dat ze die kennis hebben, en er geen fouten mee maken. In de hoop dat het helpt: hier is een overzicht met alle relevante termen in het internationale én nationale asieldebat.

Lees meer bij de bron: alfardmenninga.nl

 

Joomla templates by a4joomla