Worden wij, als Europese burgers, bij de neus genomen door onze eigen politici? Het heeft er alle schijn van, want gisteren verschenen er twee totaal tegenstrijdige berichten in de media.

Als eerste verkondigt onze minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, dat er volgens het Centraal Planbureau het komende jaar geen nieuwe bezuinigingen nodig zijn.

 

“De economie trekt aan, het begrotingstekort loopt terug en de werkloosheid daalt in 2015. De koopkracht in 2014 stijgt licht, en blijft daarna aantrekken...”, aldus Dijsselbloem.

Toch houdt Dijsselbloem een slag om de arm. Want dit jaar neemt de werkloosheid nog toe, en er zijn altijd risico's dat de economie toch weer onderuit gaat. Het Nederlandse begrotingstekort komt voor het eerst sinds lange tijd weer onder de 3 procentnorm van de Europese Unie, maar Dijsselbloem vindt dat nog geen reden voor een feestje. Er heerst nog steeds een tekort van 2 procent, wat betekent dat Nederland elk jaar 12 miljard meer uitgeeft dan dat er binnenkomt.

Het andere geluid komt uit het PVV-kamp. Eurocommissaris Lewandowski sprak in een vergadering van de begrotingscommissie zijn zorgen uit dat vanaf aanstaande juni de Europese Unie in grote betalingsmoeilijkheden dreigt te komen door oplopende tekorten en schulden. Volgens het Verdrag van Lissabon mag de EU-begroting geen tekorten vertonen, en daarom zal er waarschijnlijk opnieuw een beroep op de lidstaten worden gedaan om een extra financiële injectie te geven.

Volgens Lucas Hartong (PVV), hebben zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement verzaakt om als een goede huisvader op de winkel te passen. Opnieuw dreigt de Europese economische situatie uit de bocht te vliegen. Volgens Hartong is dat een bewuste keuze van zowel de Commissie als van het Europese Parlement, omdat zij weten dat de rekening voor hun falend beleid toch wel weer op het bordje van de lidstaten zal belanden. De belastingbetaler zal weer de knip moeten trekken om het geklungel van een aantal incapabele bestuurders te vergoelijken.

Saillant detail is dat onze Jeroen Dijsselbloem voorzitter is van de Eurogroep, en hij dus dient te weten wat er speelt binnen de Europese commissies. Is dit weer een knap staaltje verkiezingsretoriek van de PvdA, of weet hij werkelijk niet wat er binnen de EU speelt?

In het eerste geval wordt de Nederlandse burger keihard voorgelogen, in het tweede geval kan Dijsselbloem beter met vervroegd pensioen gaan, want het het is een voorzitter van de EU  onwaardig om bovenstaande uitspraken te doen.

Door Jan Rohtstaert

Joomla templates by a4joomla