In de krant lees ik op 11 december, dat ziekenhuizen in 2012 en 2013 voor bijna 300 miljoen euro aan verkeerde declaraties hebben gestuurd.
 
Dit heb ik al persoonlijk mogen ervaren, met mijn toenmalige partner, die toen nog niet mijn man was maar mijn vriendje en nu alweer mijn ex-man (vraag maar niet waarom). Ik zal hem verder benoemen als de ex-partner.

Op 5 mei 2013 kwamen we terug van Zwitserland. Nu zal je denken dat als je al een ongeluk krijgt, dat de kans groter is op bergpaden dan op een vlakke vloer. Uitgerekend overkwam mij dat op een vlakke vloer. Knieschijf uit de kom, ex-partner in paniek, ik bel zelf maar naar de ambulance (heel geinig als je zelf zo doodkalm zit te vertellen dat je knieschijf na een valpartij op een positie staat waar die niet hoort te staan om pas serieus genomen te worden wanneer je gekerm opwekt, sja, iemand moet de kalmte bewaren als de ander dat niet kan), de boel weer rechtgezet, controle in het ziekenhuis en weer naar huis met een brace om mijn been.
 
De volgende dag was mijn ex-partner de hele dag bij me. Hij had zelfs de school afgezegd om voor mij te kunnen zorgen. Hij moest me met alles helpen, van naar het toilet gaan tot omkleden tot mezelf verplaatsen. De hele dag heeft hij mijn zijde geen moment verlaten. Ik herinner mij die dagen tot in het kleinste detail, dagen waar hij me altijd aan zou herinneren als iets waar ik heel dankbaar over zou moeten zijn, zelfs als ik emotioneel kapot ging (maar dat laat ik maar even buiten schot).
 
Maanden later kwam er een enveloppe van Menzis gericht aan mijn ex-partner (ikzelf zit bij een andere club). Sja, daar stond natuurlijk een heel lijstje aan behandelingen en data en dat hij alles moest betalen omdat het binnen het eigen risico valt. Al gauw was het 140 euro. Maar… ineens zien we staan dat op een van de dagen, waar 75 euro voor werd gerekend, een behandeling zou zijn geweest op 6 mei 2013. Het type behandeling was duidelijk iets waarvoor de patiënt in kwestie een specialist zou moeten hebben gezien in Rijnstate. En terwijl mijn ex-partner al begon te foeteren over de 140 euro die hij zou moeten betalen, begonnen er bij mij ineens niet zozeer alleen bellen te rinkelen, maar het klonk eerder als het geluid van een heel klokkenspel wat door mijn hoofd galmde. Ziet u, ik heb een fotografisch geheugen en kan veel gebeurtenissen aan data koppelen. Vraag mij wanneer ik voor het eerst een vriendje kreeg, ik zal u de datum en het tijdstip exact kunnen noemen. Vraag mij wanneer dat uitging, ook dat zal ik u tot in het exacte tijdstip kunnen benoemen (dit even als voorbeeld, het gaat hierbij om gebeurtenissen van inmiddels tien jaar geleden). Dus toen ik herinnerde wanneer het ongeluk was en hoe de dagen erna eruit zagen, zeg ik ook: “Wacht even, we kunnen regelen dat het in ieder geval 75 euro minder is, want jij was niet in Rijnstate op 6 mei lieve schat.”
 
Samen met mijn vader die ook veel helpt met het boekhoudkundige gebeuren, hebben we een brief opgesteld (mijn ex-partner is niet de beste met schrijven). En na enig heen en weer gedimdam met een hoop communicatie met zowel ziekenhuis als Menzis, hebben wij uiteindelijk dus niet de hele rekening hoeven te betalen. Want na wat research in hun computer kwam het ziekenhuis inderdaad tot de conclusie dat de behandeling die op 6 mei plaats zou hebben gevonden, fout was.
 
Het was door mijn fotografische geheugen, en het feit dat je tegenwoordig kan inzien waar je voor betaald, dat we te horen kregen dat we die 75 euro niet hoefden te betalen. Had ik niet dat geheugen, dan had hij al schoorvoetend die 140 euro betaald en hadden we ons nooit beseft dat hij 75 euro teveel betaalde daardoor.
 
Helaas heeft niet iedereen een fotografisch geheugen. Wel zal er veel meer door de mand vallen door het feit dat je het nu in kan zien.
 
Het enige advies wat ik mensen geef om deze problemen te voorkomen in de toekomst op persoonlijk vlak, houd in een tabelletje bij wanneer u gebruik heeft gemaakt van zorg. Schrijf datum en type zorg op. Dan heeft u zelf de gegevens bij de hand. Als dan weer die leuke rekening binnen komt van de verzekering, dan kunt u kijken of alles netjes klopt. Is dit niet het geval, dan raad ik aan direct contact te zoeken met de desbetreffende behandelkliniek benoemd in de rekening en de verzekering. Het kan u zo veel geld schelen.
 
Ik ga er helaas wel vanuit dat dit niet alleen in 2012 en 2013 zal zijn gebeurd. In het verleden hadden we geen inzicht vaak in wat er echt in rekening was gebracht. Dus men kon niet weten of men teveel betaalde. Men moest maar goed van vertrouwen zijn.
 
Dus bij deze: vertrouw niets en niemand. Want tegenwoordig weet je niet welke instantie je nog wel kan vertrouwen. Je zou haast ziekenhuizen niet eens meer met je leven durven te vertrouwen als je op sterven ligt…
 

Joomla templates by a4joomla