Vandaag dat ik dit schrijf, woensdag 7 januari 2015, is het zover… een bloedbad in Parijs, twaalf mensen gedood in en bij het kantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo.
Ook zijn er vele gewonden na de kogelregen die is gevallen. Een terroristische aanslag en dat allemaal uit naam van Allahu Akbar (“God is de grootste”).
In deze tijd dat er toch al onvrede heerst tussen bevolkingsgroepen, niet alleen in Frankrijk uiteraard ook hier en andere landen in het Vrije Westen, kon deze aanslag niet slechter gepland zijn. Direct worden er overal kreten geplaatst: “Zie je wel? De Islam is verdorven en slecht! Weg met alle moslims! Verbieden die Islam!”

De aanslag die deze mensen hebben gepleegd, is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Echter, in het Vrije Westen ben je niet alleen vrij om je mening te uiten. Je bent ook vrij om de religie van jouw keuze te beoefenen. Maar dat geeft je geen vrijstelling tot dood en verderf zaaien uiteraard, dat is strafbaar en niet zozeer op grond van religie maar op grond van de wet.

Als je een religie wil verbieden, is dat dus ook een aanslag op de vrijheid, alleen al het roepen ervan eigenlijk. En als je dan één religie wil verbieden zou je dan niet eigenlijk alle religies moeten verbieden omdat je anders bezig bent één groep te onderdrukken? Kan je beter meerdere hele grote groepen onderdrukken! Dan zou het Vrije Westen niet langer meer het Vrije Westen zijn, maar meer zoals China. De mensen hebben er veel vrijheid, maar geloven dat er meer is tussen hemel en aarde is verboden. Dus als je daar met heel je hart en ziel gelooft dat er een leven is na de dood ben je strafbaar. Ik zou niet in China willen leven als christen zijnde, want ik geloof met hart en ziel in Jezus Christus en ik zou niet willen dat leven volgens Zijn voorbeeld, met liefde en vergeving en genade, met de HOOP dat er een leven met Hem is na de dood, verboden wordt als ik zo leef uit Zijn naam. Want doe ik er dan fout aan om een goed leven te leiden naar een goed voorbeeld en te hopen om Hem te ontmoeten? Wat zou daar fout aan moeten zijn?

Feit: de Islam verbieden is onderdrukking en een aanslag naar hun toe in hun vrijheid. Feit: een aanslag treft altijd meer dan alleen schuldigen, je treft ook onschuldigen en vaak meer onschuldigen dan schuldigen. Dus dat houdt in dat je heel veel moslims die in vrede willen leven ook onderdrukt. Feit: als je dan gelijkheid wil alles dan maar verbieden met religie is meer dan 50% van de bevolking in het Vrije Westen onderdrukken. Want je onderdrukt iets wat komt vanuit een persoonlijk gevoel van wat de waarheid is, voor iemand persoonlijk.
Feit: emotionele kreten plaatsen met haat naar de Islam, zal nog meer emotioneel geladen haat van hun kant uit veroorzaken. Feit: als deze haat naar elkaar toe van de radicale Islam en het Vrije Westen niet ergens ophoudt, dan komen we straks echt in een gigantisch grote Derde Wereld Oorlog terecht waar zelfs de EU (die opgericht was om situaties als WO II in de toekomst te voorkomen) niet tegen opgewassen is om tegen te houden.

Nogmaals… ik roep op voor iedereen om ondanks deze aanslag, niet te oordelen over een moslim die je niet eens kent maar alleen op straat ziet lopen. Nogmaals… ik roep op voor iedereen met Islamitische buren: wees begripvol en oordeel niet over hun voor iets wat zij niet gedaan hebben. Want zij stonden niet daar in Parijs te schieten, dat waren andere mensen en ieder mens is een individu, ieder mens heeft de keuze tussen goede dingen en slechte dingen. En als een andere moslim ervoor kiest om mensen dood te schieten omdat hij zijn eigen God niet eens vertrouwt op almachtigheid (dus grootsheid) en God dus een handje wil helpen omdat God zou willen dat ze bij Charlie Hebdo dood neervallen, dan betekent dat niet dat een moslim die je toevallig tegen komt of je buurman die met zijn gezicht naar het Midden Oosten bidt dat ook zal doen. Even nog een toenadering waarom deze fanatieke, extreme, radicale gelovigen hun eigen God niet vertrouwen… Stel… stel dat hun God echt is. En hij is echt de grootste, almachtige God… dan kan Hij toch ook met een knip van zijn vinger alle ongelovigen dood neer laten vallen? Daar heeft Hij geen oorlogen en geen hulpjes bij nodig dan. Toch vinden deze terroristen dat hun God de grootste is maar niet bepaald machtig genoeg is om het zelf te kunnen dus willen ze Hem een handje helpen. Het vertrouwen in hun eigen God is dus ver te zoeken. Hun daden zijn de daden uit naam van menselijke frustratie en haat, ze benoemen het alleen verkeerd door de grootste God erbij te halen.
Laat het gaan, windt je er niet teveel over op. Want er zijn genoeg moslims die wel goed zijn. Radicalisme is nooit goed geweest. Maar gematigd heeft nooit voor problemen geleid. Radicale christenen moorden elkaar ook uit, uit naam van Jezus, die schaamt zich kapot daarboven want gaf Hij niet het voorbeeld van liefde en vergeving en genade? Hij gaf dat voorbeeld zodat we dat konden volgen maar goed… mensen vinden dat andere mensen dood moeten uit Jezus naam, blijkbaar.
Zo gaat het uiteindelijk ook bij iedere religie. De religie zelf is goed, maar de mens kan het een slechte draai geven… kan, maar het is niet per definitie dat mensen een slechte draai eraan geven. Mensen kunnen goed en slecht doen, het is een menselijke keuze. Niet die van een religie of van een God.

Als we leren om neutraal te kijken en niet direct een oordeel klaar te hebben over een hele groep (we moeten gewoon praten over individuen, niet over totale religieuze groepen), dan hoeven onschuldige moslims niet te lijden onder wijzende vingers vanwege deze aanslag. Wijs maar naar de mensen die de aanslag pleegden en niet één iemand meer, dat is stukken beter. Beter voor je eigen rust in je hoofd, beter voor de onschuldige moslims, en beter voor de samenleving. We moeten samen sterk staan. Mensen buitensluiten is funest. Want daar krijg je frustratie en aanslagen van. Want katten in het nauw maken rare sprongen…

Wederzijds RESPECT en VERTROUWEN zijn de sleutelwoorden in deze samenleving van het Vrije Westen, hierbij kunnen een heleboel aanslagen door haat voorkomen worden, als niemand de kans krijgt om te haten door discriminatie. Want respect en vertrouwen hoort niet per definitie hele lagen van een samenleving uit te sluiten.

Aan de nabestaanden van de gevallen slachtoffers wil ik maar één ding meegeven… mijn oprechte medeleven. Wat uw dierbare overkomen is, is een wrede daad door een stel individuen. En het is in- en intriest dat uw dierbare dit moest overkomen. Er zijn geen woorden genoeg om dit gemis te verzachten. Er zijn geen woorden voor deze laffe daad. Niets kan deze daad goed praten, zelfs geen religie kan deze daad goed praten. Niets kan de pijn in uw hart beter maken. Er zijn geen woorden voor dat uw ouder, of uw kind, uw familielid of vriend dit heeft moeten overkomen…

Joomla templates by a4joomla