Ik ga eens een proef-ballonnetje oplaten. Het gaat over het feit dat de overheid moedwillig steelt van mensen met een zorgvraag. Wanneer zij een (al dan niet aanzienlijke) erfenis hebben ontvangen wordt hun eigen bijdrage fors verhoogd.

 

Voorbeeld: Jan is 46 jaar, huurt een woning en heeft door zijn lichamelijke handicap dagelijks thuiszorg en één maal in de huishoudelijke verzorging nodig. Hiervoor betaalt hij op dit moment maandelijks een bedrag van € 12,46 aan het CAK.

Onlangs heeft hij een erfenis gehad van een oudtante van hem welke hem € 100.000 heeft nagelaten. Dit bedrag zet Jan op zijn spaarrekening, waarvoor de rente op dat moment nog 1% op jaarbasis is. Na 2 jaar krijgt het CAK hier lucht van en past de eigen bijdrage aan. Vanaf dat moment wordt de berekening anders:

 

Er wordt een vermogenstoets doorgevoerd, wat betekent dat het vermogen minus een bedrag van € 23.295 wordt genomen. Daarvan wordt 15% berekent, plus € 247. Vervolgens dient de uitkomst hiervan nog gedeeld te worden door 13 perioden. De eigen bijdrage wordt op dat moment ruim € 900 per maand! Dat is een verhoging van 72%!

 

We weten allemaal dat de zorg duur is, maar een dergelijke verhoging van de eigen bijdrage is ronduit onbeschoft! Wat anders dan rigide wetgeving geeft het CAK het recht om op deze manier uit stelen te gaan!? Het is gelegaliseerde diefstal van geld van burgers waar de overheid (in dit geval het CAK) geen zeggenschap over mag hebben.

Toch gebeurt dat wel, want de systemen van de Belastingdienst en het CAK zijn gekoppeld waardoor onderling gegevens uitgewisseld worden en het CAK op die manier de burgers hun spaarcenten kan afpakken.

 

Intramuraal (wonen in een instelling) is nog veel duurder dan het gebruik maken van de thuiszorg. Toch is dat met een bedrag van € 820 per maand goedkoper (uitgaande van bovenstaand voorbeeld, met de berekening op de website van het CAK)

 

Hoe is dit te rijmen?

Joomla templates by a4joomla