Al vanaf de jaren '80 wordt er al geld gestolen door de premies niet te betalen, terugstorting aan werkgevers en lastenverlaging invaliditeitspensioen uit de ABP kas. Totaal gaat het om een bedrag van fl. 43,06 miljard. Dankzij de vasthoudendheid van Hennie Kenner die meerdere keren een beroep heeft gedaan op de WOB (Wet Openbaar Bestuur) is hij er in geslaagd om de hele geheime operatie van de overheid boven water te kunnen krijgen.

Kenner kwam er dus onder meer achter dat tijdens het kabinet Lubbers door de gelegaliseerde wijze de zogenoemde "uitnamewet" bedacht werd, waarmee al zo 32,8 miljard gulden gestolen is door de premies niet te betalen, wat betaald zou moeten worden aan de gezamenlijke pensioenpot. Uiteindelijk verdween het geld richting onduidelijke bestemming, terwijl dit bij de pensioengerechtigden behoorde.

Pensioenfondsen moeten rekenen met een bepaalde rente die ontleend zijn aan de rente op staatsobligaties van 2%.  Maar in werkelijkheid halen fondsen als "Zorg en Welzijn" en ABP een rendement op investeringen van zo’n 6% tot 7% netto. Dus het kapitaal neemt veel sneller toe dan in werkelijkheid, alleen doordat het een opgelegde rente is ontstaat er op papier een te kort en vervolgens wordt er gesproken over een te lage dekkingsgraad. Hierdoor moeten de toetsingen worden herzien en mensen krijgen een lager pensioen dan waar ze recht op hebben.

Door het verschil van deze twee maatstaven, ontstaat een hoop geld in de reserves, wat in de toekomst niet uit betaald hoeft te worden.

Lees het hele verhaal over:  "De rekening van de rekenrente" op soulvability

Joomla templates by a4joomla