Geen cao-akkoord na grimmige onderhandelingen

  • Alexander
  • Topic Author
  • Bezoeker
  • Bezoeker
10 jaren 1 week geleden - 10 jaren 1 week geleden #206 door Alexander
De onderhandelingen tussen Transport en Logistiek Nederland en FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en de Unie over de cao voor het beroepsgoederenvervoer over de weg 2014 hebben niet geleid tot een akkoord. Een volgend overleg staat gepland op 18 februari . De dag stond bol van protestacties van chauffeurs, die uiteindelijk een dreigend karakter kregen.

De vakbonden hadden tijdens het eerste overleg voorgesteld de lonen te verhogen met 3 procent. De onderhandelaars van TLN hebben na raadpleging van de achterban aangegeven dat er geen ruimte is voor een loonstijging, gezien de situatie waarin de bedrijfstak zit als gevolg van de langdurende economische crisis.
“Loonkosten maken voor transportbedrijven ongeveer de helft van de totale kosten uit. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 3 procent. Ruimte die ondernemingen nu niet hebben. De sector zit al sinds 2008 in een diepe economische crisis. Ondanks de aantrekkende economie, komt het financieel herstel nog nauwelijks op gang doordat de vrachtprijzen sterk achterblijven. Hierdoor hebben veel bedrijven het jaar met verlies moeten afsluiten en hebben moeite om te overleven. Daarnaast is de sector de laatste jaren geconfronteerd met verschillende lastenverzwaringen door fiscale maatregelen zoals de verhoging van de dieselaccijns per 1 januari 2014, verhoging van de assurantiebelasting en verzwaring van sociale lasten. Daarnaast zijn vervoerders geconfronteerd met noodzakelijke investeringen in schonere voertuigen in het kader van verduurzaming”, licht TLN het standpunt toe.
Egon Groen, bestuurder FNV Bondgenoten: “De chauffeurs hebben duidelijk aangegeven dat zij waardering willen zien in de vorm van een loonsverhoging met koopkracht. Volgende week zien we of daar ook echt gehoor aan wordt gegeven.”

Steun
Bij Hotel Mercure in Nieuwegein, waar de onderhandelingen plaatsvonden, liepen de spanningen behoorlijk op. Een groep van zo’n honderd chauffeurs was maandagmorgen eerst met een ‘langzaamaan-actie’ naar Nieuwegein gereden. In de loop van de dag werd duidelijk dat de werkgevers helemaal geen loonsverhoging wilden bieden. Groen: “Wij hebben de actie als een grote steun in de rug ervaren. Het overleg dreigde namelijk spaak te lopen. Toen de chauffeurs, die buiten stonden te wachten, daar lucht van kregen, kwam er een groep de zaal binnen waar we in overleg zaten. De rest zat in de hal te wachten. De werkgevers waren er niet blij mee, maar het resultaat was wel dat ze hebben toegezegd dat we het overleg voortzetten. Tussen nul procent en de drie procent die wij vragen, zit wel een groot gat natuurlijk.”

Vreemd
De gang van zaken bij het Hotel Mercure is ontegenzeggelijk een vreemde. Op het moment dat bij het hotel bij de chauffeurs bekend werd dat de werkgevers geen loonsverhoging wilden geven, betraden zij het pand en de zaal waar de onderhandelingen plaatsvonden. Afgaande op uitingen op social media is het optreden van de actievoerders dermate dreigend of intimiderend geweest dat pas daarna de werkgevers aangaven volgende week verder te willen praten over de looneis van 3 procent van de bonden en chauffeurs. De sfeer was inmiddels zo gespannen dat politie en ME buiten bij het hotel klaar stonden. Een ‘steun in de rug’ van FNV wellicht, maar de vraag is gerechtigvaardigd of een dergelijk, dreigend optreden van de chauffeurs de sfeer en uitkomst van de onderhandelingen niet beïnvloed heeft. Reacties op social media en op TTM.nl getuigen echter van kritiek over de manier van protesteren van de actievoerders vandaag.

Bron: www.ttm.nl/nieuws/geen-cao-akkoord-na-gr...erhandelingen/61217/
Last edit: 10 jaren 1 week geleden by Alexander.

Please Inloggen to join the conversation.

More
10 jaren 1 week geleden #214 door Zeeuwsventje
18 februari nieuwe ronde, nieuwe kansen. Als het goed is gaan de CAO onderhandelingen dan verder. Afgelopen maandag waren er circa 300 chauffeurs aanwezig maar dit zouden er minstens 3000 moeten zijn! Heren verenig u en kom op voor u zelf en uw beroepsgroep en besef dat zonder ons alles stil staat! Kijk ook eens op www.facebook.com/chauffeurstoekomst.samensterk
The following user(s) said Thank You: Alexander

Please Inloggen to join the conversation.

More
9 jaren 11 maanden geleden #482 door Zeeuwsventje
Wil jij werk, loon en respect? Kom dan ook op 15 maart. Neem je partner en collega’s mee. Iedereen is welkom lid of géén lid van de bonden.

De locaties zijn:

Nieuwegein: Het Veerhuis, Nijemonde 4, 3434 AZ Nieuwegein

Assen: Hotel Van der Valk, Assen, Balkenweg 1, 9405 CC Assen

Dordrecht, Postiljon Hotel Dordrecht, Rijksstraatweg 30, 3316 EH Dordrecht

Asten, Hotel Nobis Asten, Nobisweg 1, 5721 NA Asten

De bijeenkomsten starten om 10.00 uur en zijn om ongeveer 12.00 uur afgelopen. De zalen zijn om 09.30 uur open.
Voor meer info zie www.facebook.com/groups/214659232057744/?fref=ts

Please Inloggen to join the conversation.

Moderators: aadvanhBryan
Tijd voor maken pagina: 0.143 seconden