Acties in de schoonmaak: “Straffen van zieke schoonmakers is niet normaal!”

Meer
10 jaren 1 maand geleden #474 door ietje
13 maart: tijd voor actie!

Na vijf maanden praten, is de professionalisering van de schoonmaaksector ver te zoeken. De schoonmaakbazen staan al maandenlang stil. Ze weigeren te stoppen met het straffen van zieke schoonmakers en willen niets doen aan de armoede waarin 69% van de fulltime-schoonmakers zit. De schoonmakers zijn het zat en komen op 13 maart in actie: “We zitten al bijna een half jaar aan tafel, maar ons bord is nog steeds leeg.”

Het is 2014: straffen van zieken is niet normaal
In 2012 werd 16 weken gestaakt voor een betere behandeling van zieke schoonmakers, want schoonmakers worden bij de eerste 2 ziektedagen niet doorbetaald. Daarop volgde een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van het straffen van zieke schoonmakers. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn glashelder: het straffen van zieke schoonmakers helpt niet. Toch willen de schoonmaakbazen daarmee blijven doorgaan. “Het straffen van zieke schoonmakers is niet normaal”, zegt Khadija Tahiri, ziekenhuisschoonmaker en president van FNV Schoonmaak. “Dat zeiden wij altijd al, maar dat zeggen nu ook de wetenschappers. En die wetenschap wordt al bijna een half jaar genegeerd.”

13 maart: tijd voor actie!
De schoonmakers trekken hier de lijn. Als er geen oplossing komt voor de armoede van tienduizenden schoonmakers en het straffen van zieken niet van tafel gaat, vindt op 13 maart de eerste landelijke actiedag plaats.

Als ‘omgekeerd staken’ niet helpt
Schoonmakers hebben de afgelopen maanden er alles aan gedaan om hun bedrijven en grote opdrachtgevers te overtuigen de schoonmaakbranche te professionaliseren. Op 11 januari kwamen meer dan 1.000 schoonmakers met hun kinderen bijeen tijdens een Familiedag. Ze gingen in de weken erna over tot een unieke ‘omgekeerde staking’: ze brachten meer mensen naar de werkvloer om te laten zien wat er nodig is om echt goed te kunnen schoonmaken. Grote opdrachtgevers als SNS, Schiphol, TU Delft, Erasmus, ING, Hogeschool Windesheim en gemeente Groningen ondersteunden zelfs een Pleidooi voor professionalisering van de sector.



www.schoongenoeg.nu/2014/03/acties-in-de...ers-is-niet-normaal/
Bijlagen:

Please Inloggen to join the conversation.

Moderators: aadvanhBryan
Tijd voor maken pagina: 0.229 seconden
Joomla templates by a4joomla