Gemeenten kopen thuiszorg op online veiling

Meer
10 jaren 1 maand geleden #476 door ietje
:sick: Dit is pas echt ziek !!!

’Veilingsite gaat ten koste van kwaliteit’
Zeker 35 Nederlandse gemeenten, met samen 1,5 miljoen inwoners, veilen de thuiszorg per afslag op een marktplaatsachtige website. De site helpt gemeenten de zorg zo goedkoop mogelijk in te kopen. Werkgevers en werknemers zijn kritisch. De internetveilingen zouden volgens hen ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg.
Dit blijkt uit gesprekken met betrokkenen en documenten in het bezit van de Volkskrant. Enkele gemeenten zouden de thuiszorg online inkopen tegen tarieven waarmee zorgbedrijven hun personeel onmogelijk cao-lonen kunnen betalen. Critici vrezen dat prijsvechters via de site opdrachten binnenhalen en de zorg dan laten verlenen door jongeren of zzp'ers die bereid zijn voor lagere lonen te werken.

Gemeenten kunnen de zorg sinds 2007 aanbesteden. Bij een gewone openbare aanbesteding van thuiszorg kijken gemeenten ook al naar de prijs, maar de online veiling legt nog meer nadruk op felle prijsconcurrentie.
"Als je kwalitatief goede zorg wilt inkopen, ga je niet elke oma op internet veilen." Lilian Marijnissen van vakbond Abvakabo FNV
Zorgaanbieders kunnen zien wat een concurrent biedt per cliënt. Als een zorgbedrijf zijn tarieven tegen het sluiten van de biedingsperiode verlaagt, blijft de veiling langer open om anderen de gelegenheid te geven nog lager te bieden. Ook kunnen ondernemers de site vragen hun bod automatisch te verlagen zodra een concurrent scherper biedt.

'Een bizar systeem. Bedrijven die zich netjes aan de cao willen houden worden uit de markt gedrukt', zegt directeur Zion Jongstra van marktleider TSN Thuiszorg. Bestuurder Lilian Marijnissen van vakbond Abvakabo FNV: 'Als je kwalitatief goede zorg wilt inkopen ga je niet elke oma op internet veilen.'

Minicompetitie
Stipter, het bedrijf achter de internetveiling, weerspreekt de kritiek. 'Wij hebben een toewijzingsinstrument ontwikkeld waarmee gemeenten bij de aanbesteding van thuiszorg een minicompetitie kunnen organiseren tussen door hen geselecteerde thuiszorgaanbieders', zegt directeur Marvin Hendrikse van Stipter.

Gemeenten kunnen ervoor kiezen louche zorgbedrijven uit te sluiten of de prijs ondergeschikt maken aan bewezen kwaliteit of snelle levertijd. Of prijs dan wel kwaliteit doorslaggevend is, laat Hendrikse aan de gemeenten.

'De zorgveiling van Stipter werkt zolang een gemeente de schuifjes goed zet', zegt directeur Mark van den Berg van de landelijk opererende thuiszorgonderneming Tzorg. 'Zo selecteren ze in Zeist via Stipter echt op kwaliteit.' Vaak is het andersom, zegt ook Van den Berg. 'In Leiden bieden we niet meer, ze leggen daar te veel nadruk op prijs.'

De veiling lijkt aantrekkelijk voor gemeenten. Het Rijk wil vanaf 1 januari 40 procent bezuinigen op thuiszorg, en de gemeenten moeten dit uitvoeren. Met de internetveiling kunnen zij regelen dat zij het laagst mogelijke uurtarief betalen. De zorgaanbieders draaien op voor de kosten van het veilingsysteem, blijkt uit contracten. Zeker 35 gemeenten besteden online aan.

Onzeker
In de meeste gemeenten wordt de zorg jaarlijks online geveild. Dat is een bezwaar, zegt Marijnissen. 'Juist ouderen zijn gebaat bij vaste gezichten in huis. En het personeel is nu voortdurend onzeker over zijn toekomst.'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft geen standpunt over de internetveilingen. 'We hebben geen signalen dat de aanbestedingsregels worden overtreden', zegt een woordvoerder. 'De wijze waarop thuiszorg wordt aanbesteed, is een lokale keuze.'

Leiden stelt in een reactie niet langer tevreden te zijn over de zorgveiling. 'Het systeem blijkt onvoldoende in staat te garanderen dat cliënten hun vaste hulp kunnen behouden', schrijft een woordvoerder. De stad wil de zorgveiling in 2015 afschaffen.
www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/articl...online-veiling.dhtml
De volgende gebruiker (s) zei dank u: truckertje

Graag Inloggen deelnemen aan het gesprek.

Moderators: aadvanhBryan
Tijd voor maken pagina: 0.217 seconden
Joomla templates by a4joomla